flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення результатів розгляду судом справ по факту керування транспортними засобами в стані алкогольного сп’яніння

26 лютого 2016, 09:02

 Як вбачається зі статистичних звітів Прилуцького міськрайонного суду Чернігівської області за 2015 рік, одним з найбільш поширених правопорушень є керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння, відповідальність за яке передбачено ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

У 2015 році, судом було розглянуто 285 протоколів про притягнення осіб до відповідальності за вказаною статтею, що, у порівнянні з 2014 роком, де їх кількість становила 428, на 34,4% менше, а з 2013 роком, з кількістю 843 протоколи  - на 66,2% менше. З цього можна зробити висновок, що тенденція керування транспортними засобами у нетверезому стані іде на спад, переважно завдяки неухильному, чіткому та відповідальному застосуванню судом передбаченого законодавством переліку покарань за даний вид правопорушення, для захисту прав та інтересів громадян, що можуть від нього постраждати.

За керування транспортними засобами у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння на 264 особи накладено наступні види адміністративних стягнень: 147 штрафів на загальну суму 521982 грн., 366927 грн. з яких оплачено добровільно; 2 оплатних вилучення предмета – транспортного засобу правопорушника; 50 позбавлень прав керування транспортними засобами; 65 осіб засуджено до адміністративного арешту. Крім того оплатне вилучення транспортного засобу ще до двох осіб було застосовано як додаткова міра покарання, оскільки вони не вперше притягувалися до амінвідповідальності за керування транспортним засобом у нетверезому стані.

Із зазначеного вище можна зробити висновок про позитивне зменшення з кожним роком фактів керування транспортом у нетверезому стані, про те, що суд, детально досліджуючи матеріали справи, застосовує передбачені Кодексом міри покарання, до кожного порушника індивідуально, виходячи з того, скільки разів він вчиняв дане правопорушення, його матеріальний та сімейний стан, відношення до вчиненого тощо, оскільки суд – державний орган, покликаний не лише карати винних, але і виправляти, захищаючи при цьому інтереси громадян.