flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підвищення сум штрафів за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння

01 серпня 2016, 12:22

 Згідно всеукраїнських статистичних досліджень, за перше півріччя 2016 року в Україні зафіксовано близько 84 тисяч ДТП, що на 17% більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. «Левова частка» даних аварій відбувається з вини водіїв, які керували транспортними засобами у стані алкогольного сп’яніння.

            За даними статистичних звітів Прилуцького міськрайонного суду Чернігівської області за перше півріччя 2016 року, судом було розглянуто 106 справ та притягнуто аналогічну кількість правопорушників до адміністративної відповідальності за ст. 130 КУпАП (керування транспортним засобом у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння).

У зв’язку зі значним показником порушень вищевказаної статті в межах усієї країни, 27.07.2016 року набрав чинності Закон України Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, наступного змісту:

            у статті 130:

абзац другий частини першої викласти в такій редакції:

"тягнуть за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік і на інших осіб - накладення штрафу в розмірі шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян";

 

частини другу і третю викласти в такій редакції:

"Повторне протягом року вчинення будь-якого з порушень, передбачених частиною першою цієї статті, -

тягне за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі однієї тисячі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права керування транспортними засобами на строк три роки і на інших осіб - накладення штрафу у розмірі однієї тисячі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яка двічі протягом року піддавалася адміністративному стягненню за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують її увагу та швидкість реакції, за відмову від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, - тягнуть за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі двох тисяч чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права керування транспортними засобами на строк десять років і на інших осіб - накладення штрафу у розмірі двох тисяч чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого";

 

абзац другий частини четвертої викласти в такій редакції:

"тягне за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі однієї тисячі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк п’ятнадцять діб, з позбавленням права керування транспортними засобами на строк три роки".

            Шановні водії, Прилуцький міськрайонний суд нагадує, що автомобіль, яким ви керуєте, у розумінні Закону, є джерелом підвищеної небезпеки та може спричинити значну шкоду іншим учасникам руху у разі неуважності чи необережності з Вашої сторони. Вживання до чи під час керування транспортними засобами алкогольних напоїв, наркотичних чи інших речовин, що знижують увагу, суттєво підвищують рівень цієї небезпеки. Мінімальний штраф у разі складання працівником поліції протоколу за вказаною статтею становитиме 10200 грн. з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 1 рік, та збільшуватиметься вдвічі – з позбавленням на три роки - уразі вчинення того ж порушення повторно протягом року. Тому наголошуємо: ставтеся відповідально до наданих Вам прав керування транспортними засобами, поважайте інших учасників дорожнього руху та бережіть власний матеріальний достаток – не сідайте за кермо у нетверезому стані