flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Профілактика професійного вигорання

03 квітня 2018, 15:59

3 квітня в Прилуцькому міськрайонному суді Чернігівської області відбувся тренінг  на тему «Профілактика професійного вигорання». Учасниками заходу стали судді та працівники апарату суду.

Методист із психологічної служби міського методичного центру - Ірина Огорілко, зазначила, що  існує так звана «група ризику» працівників, які найбільш схильні до вигорання – це  ті, хто працює у сфері «людина-людина» і в силу своєї професії змушені багато та інтенсивно спілкуватись з іншими людьми. Тому, синдром, який розвивається під впливом хронічного стресу і постійних навантажень, й призводить до виснаження емоційно-енергетичних та особистісних ресурсів людини. В результаті виникає накопичення негативних емоцій, без "розрядки" або "визволення" від них. Це захисна реакція організму на стрес, який виникає, якщо немає способу звільнитися від негативних емоцій.

В рамках програми тренінгу учасники дізналися про стрес, про професійне вигорання, а також про чинники, які призводять до психологічного напруження. Проаналізували зміни, які є свідченням професійного вигорання. В ході заходу намагалися виявляти різні джерела психологічного відновлення, практикували методику «Оцінки власного потенціалу «вигорання», метод «мозкового штурму», використовували вправи «проективний малюнок та «асоціативні картки», розробляли особисті стратегії боротьби зі стресом, постарилися знайти ресурси виходу із стресових ситуацій на роботі та повсякденному житті. По завершенню заходу всі присутні отримали на згадку пам’ятку про «Універсальні правила з попередження професійного вигорання».

Всі учасники відмітили, що тренінг був корисним для них, допоміг усвідомити, як працювати так, щоб уникнути емоційного вигорання та що робити у випадках виникнення ситуації подібної до вигорання.