flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд зобов’язав передати право власності на квартиру - територіальній громаді м. Прилук  

27 січня 2020, 11:33

 

         

24 січня 2020 року Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області розглянув цивільну справу за заявою заступника керівника Прилуцької місцевої прокуратури в інтересах держави, в особі Прилуцької міської ради Чернігівської області та визнав спадщину відумерлою, а також зобов’язав передати право власності на квартиру - територіальній громаді м. Прилук.

Суть обставин:

15 квітня 2019 року громадянка П. звернулася до суду із заявою про встановлення факту постійного проживання спадкоємця зі спадкодавцем на час відкриття спадщини. Заявниця стверджувала, що вона являється спадкоємцем четвертої черги за законом після смерті спадкодавця, і має право на квартиру, оскільки з 2012 року проживала разом із чоловіком, який помер в 2018 році, однією сім’єю до дня його смерті, тобто більше ніж 5 років до часу відкриття спадщини. З початку в судовому засіданні жінка стверджувала, що чоловік, який помер був її співмешканцем, а згодом зазначала, що спадкодавець був їй як брат, оскільки було з’ясовано судом про її перебування в шлюбі з іншим чоловіком. Потім подала заяву про залишення позову без розгляду, але суд в задоволенні заяви відмовив у зв’язку з тим, що заявлена була на стадії судового розгляду.  Справа неодноразово призначалась до судового розгляду, однак, заявниця, яка належним чином була повідомлена про час та місце розгляду справи не з’являлась та не повідомляла про причини неявки.  Ухвалою суду від 16 вересня 2019 року  заяву громадянки П. про встановлення факту постійного проживання спадкоємця зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, суд залишив без розгляду.

Після цього головуючий суддя по справі надіслав лист на адреси міського голови  та керівника місцевої прокуратури, в якому проінформував, що  згідно ст.1277 Цивільного  кодексу України у разі відсутності спадкоємців за завітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, а якщо до складу спадщини входить нерухоме майно – за його місцезнаходженням, зобов’язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою.

Враховуючи відсутність спадкоємців за заповітом і за законом, з урахуванням законодавством строку з часу відкриття спадщини, вбачаються підстави для звернення органу місцевого самоврядування до суду з заявою про визнання спадщини відумерлою. Перехід у власність територіальної громади нерухомого майна, а саме -  квартири, дозволить частково вирішити нагальні житлові проблеми незахищеній верстві населення.

Таким чином, рішенням суду заяву задоволено, вимоги прокурора визнані законними та обґрунтованими, спадщину, що залишилась після смерті чоловіка, у складі квартири, визнано відумерлою та передано у власність територіальної громади міста Прилук.

Рішення законної сили не набрало та може бути оскаржено до апеляційному інстанції.