flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За ухилення від громадських робіт жінці призначено арешт

06 лютого 2020, 15:32

6 лютого 2020 року Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області постановив вирок щодо кримінального провадження по обвинуваченню громадянки  Р. у вчиненні злочину, передбаченого частиною  2  статті 389 Кримінального кодексу України (Ухилення від покарання, не пов'язаного з позбавленням волі).

22 квітня 2019 року судом вже було призначено покарання 120 годин громадських робіт громадянці Р. за крадіжку. Проте обвинувачена Р. часто не з’являлась на відбування громадських робіт та не повідомляла про причини такої неявки, про що згодом була попереджена щодо притягнення її до кримінальної відповідальності у разі невиконання рішення суду. З 120 призначених за вироком жінка відпрацювала 80 годин.

В судовому засіданні громадянка Р. визнала свою вину та щиро розкаювалася.

Дослідивши всі матеріали кримінальної справи, суд визнав винною обвинувачену Р. у вчиненні кримінального правопорушення і призначив їй покарання у виді 1 (одного) місяця 5 днів арешту.

Вирок законної сили не набрав та може бути оскаржений протягом 30 днів до Чернігівського апеляційного суду.

Варто зазначити, що згідно зі статтею 56 Кримінального кодексу України громадські роботи полягають у виконанні засудженим у вільний від роботи чи навчання час безоплатних суспільно корисних робіт. 

Конкретні види таких робіт визначаються органами місцевого самоврядування. Ними можуть бути: прибирання вулиць, парків, скверів, інших територій, роботи з благоустрою населеного пункту, ремонту будівель, комунікацій, догляд за хворими, сільськогосподарські роботи, роботи по впорядкуванню лісів та інші роботи, щo не потребують спеціальної підготовки чи певної кваліфікації.

Контроль за виконання цього виду покарання покладено на органи пробації.  

Громадські роботи не призначаються особам, визнаним особами з інвалідністю першої або другої групи, вагітним жінкам, особам, які досягли пенсійного віку, а також військовослужбовцям строкової служби.