flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЕЛЕКТРОННЕ ДЕКЛАРУВАННЯ ДОХОДІВ – КРОК ДО ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ

15 листопада 2016, 09:49

 Декларування доходів особами, що виконують функції держави у суспільстві, особами, від чиїх особистих рішень залежить обсяг прав та обов’язків їх співгромадян, та оплата праці яких здійснюється з державного бюджету, є безумовно основоположним та необхідним методом контролю їх діяльності з боку громадян держави. Закон України «Про державну службу» та ряд підзаконних правових актів чітко регламентує кому, коли та в якому порядку необхідно декларувати свої доходи, та яка відповідальність чекає на них за ухилення або неправомірне виконання даного обов’язку.

            З 2016 року в Україні впроваджено електронне декларування доходів, а не паперове, як було раніше. Рішенням Національного агентства з питань запобігання корупції №2 від 10.06.2016 року система подання та оприлюднення електронних декларацій почала свою роботу в два етапи, перший з яких тривав з 01.09.2016 року по 30.10.2016 року. Електронні декларації зобов’язані були подати особи, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище. Що стосується безпосередньо Прилуцького міськрайонного суду, то до вищевказаних категорій відносяться судді, керівник апарату суду та його заступник.

            Станом на 30.10.2016 року електронні декларації, шляхом заповнення форми на офіційному сайті Національного агентства, було подано одинадцятьма суддями, керівником апарату суду та заступником керівника апарату суду. Електронні декларації подані з дотриманням вимог законодавства, у порядку, передбаченому методичними рекомендаціями, з дотриманням часових обмежень. Суттєвих проблем та недоліків під час їх подання у декларантів не виникало, але через надмірну кількість запитів, сайт, час від часу, працював з перебоями, що викликало певні труднощі.

            Електронне декларування доходів для державних службовців України, ретельна їх перевірка та обробка даних, є однією з вимог Європи для повноцінної інтеграції нашої країни до Євросоюзу. Це також і потужний важіль контролю громадськості за діяльністю чиновників, реальний спосіб запобігання корупції, можливість контролювати та співставляти спосіб життя державного службовця та рівень його доходів, що є вкрай важливим особливо для нашої країни.    

О. Назаренко